20% of employee turnover happens within the first 45 days (SWE)

20% of employee turnover happens within the first 45 days (SWE)
21 January, 2021 lmg

Säljarens Onboardingprocess – Preboarding

Dagen är kommen – anställningsavtalet är påskrivet, startdatum är satt och förberedelserna bör sätta igång. Vi har kommit fram till den del av onboardingprocessen där du, via ganska enkla medel kan vara arbetsgivaren som levererar skillnaden som är skillnaden.

Vi kommer under kommande veckor att skriva om onboarding, dess beståndsdelar, statistik och vår egen syn på hur du kan sätta en grund både i struktur och tanke inför dina kommande anställningar. Förra texten skrev vi om struktur och nu är det preboarding som lyfts.

Onboardingens faser

  1. Struktur
  2. Preboarding
  3. Förstå, Göra, Leverera
  4. Uppföljning

 

Förbered organisationen

Nu, med den en grundläggande struktur på plats är det dags att fördela ägandeskap internt hos er. Förutom att fördela ägandeskap är det också viktigt att du som rekryterande chef också ställer en tydlig förväntan om syftet med dragning som ska göras. Kravställ så det blir tydlig hur informationen kommer gynna den nya säljaren.

Meddela resterande organisation eller avdelning beroende på hur stora ni att en kollega ska börja och informera hur dennes första tid kommer se ut.

En möjligtvis självklar punkt – se till att all teknik och inloggningar finns på plats inför första dagen.

 

Förbered din nya säljare

Som nyanställd är en förväntansfull inför anställningen, och jag vill påstå att en vill lära sig så mycket som möjligt innan start. Se till att ta tillvara på det engagemanget som finns där och korta startsträckan från ny till produktiv än snabbare.

  • Skicka ut en initial plan för första tiden. Det behöver varken vara i detalj eller ett minutschema – utgå från rubriker för vad de första dagarna/veckorna kommer innebära
  • Dela grundläggande information om företaget för säljaren att läsa på
  • Skapa en säljpresentation och dela för att skapa en förståelse kring hur ni säljer er lösning eller produkt
  • I den månen ni har möjlighet, skapa ett begränsat användarkonto i era system. Att få möjlighet att orientera sig i ett nytt CRM tillsammans med en lathund kan även det korta tiden till förståelse markant
  • Bjud in till lunch, fika eller annan form av gemensamt möte. Att få bekanta sig med sina nya kollegor innan starten kommer eliminera flera orosmoment

Som du ser krävs inga extraordinära insatser för att skapa stor skillnad, håll det enkelt och än bättre håll det enkelt och personligt.

Att få en video skickad till sig från sina nya kollegor som hälsar dig välkommen och ger en kort introduktion av sig själva kommer även det skapa en större trygghet inför start och inte omöjligt höja engagemanget ytterligare.

Enligt statistiken är 90.3% av de anställda som fått genomgå en onboardingprocess tillfredsställda eller väldigt tillfredsställda med deras start och första tid. Utan en onboardingprocess är det endast 20% som känner desamma. Med den statistiken i ryggen, men de förhållandevis enkla insatserna som kan skapa stor effekt finns det få argument att inte prioritera din preboarding.

 

Mentorskapsprogram

Att starta ett nytt arbete innebär för alla, junior som senior, trygg i affären eller helt ny en nervositet och en uppsjö med frågor och tankar. Ett annat enkelt sätt att förenkla den processen för din nya säljare är att under preboardingen utse en menter. En person som både under preboarding och kommande onboarding har ett lite extra ansvar för den nya säljaren och säkerställer att alla dumma frågor får ett svar samt att hen kommer in bra i kulturen och känner sig inkluderad.

Givet att vi agerar i en tid där vi sitter på kontor skulle en aktivitet innan start vara att videohälsning där säljaren välkomnas och får en rundtur på kontoret och sin kontorsplats.

På samma sätt som det är viktigt att kravställa internt ägandeskap under onboardingen är det lika viktigt att sätta förväntan på en mentor. Det ska vara ett roligt tillägg hos en kollega, ingen last som skapar stress eller press.

 

Sammanfattningsvis, finns det delar i en organisation, roll och affär som är komplexa. Detta område behöver inte vara det, tvärtom, gör det enkelt och personligt. Poängen är att skapa en trygg start och förbereda säljaren så mycket det går. Kom ihåg – säljaren vill komma förberedd!

 


Vill du ta del av fler insikter från Salesonomics?